Zelf je woning isoleren?

with Geen reacties


Zelf je woning isoleren?

Waarom isoleren?

Iedereen weet inmiddels dat één van de beste manieren om duurzaam met energie om te gaan is: het isoleren van je huis. De energieprestatienorm voor nieuwe woningen en het energielabel voor bestaande woningen geven een indruk waar een huis, qua energieverbruik, tegenwoordig aan moet voldoen. Isolatie speelt hierin een grote rol. Opgewekte warmte houd je hiermee zo lang mogelijk vast, waardoor je minder energie verbruikt om nieuwe warmte op te wekken.

Daarnaast zorgt isolatie ook voor een behaaglijker klimaat in je woning. Er komen minder grote temperatuurverschillen voor, waardoor een aangenamer omgeving ontstaat.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je zelf gaat isoleren moet je rekening houden met de huidige staat van je woning, met ventilatie en met de te gebruiken materialen. Voordat je gaat isoleren loop je eerst je woning door om te kijken of er naden en kieren zitten bij bijvoorbeeld: kozijnen, ramen en deuren (afkitten en tochtstrips gebruiken bij de bewegende delen). Kijk eens bij het kruipluik of bij de doorvoer van leidingen door de begane grondvloer. Vaak zitten hier ook warmtelekken. Ook de aansluiting van het dak op de gevels kan kieren vertonen. Voorwaarde voor het dichten van kieren en naden is wel dat er beter (gecontroleerd) geventileerd moet worden in de woning. Waar nu te beginnen met isoleren?

Stap 1: het dak

Op het plaatje in het begin van dit artikel kun je zien waar, bij een gemiddelde woning, het meeste warmteverlies is: het dak: Warme lucht heeft de eigenschap dat het naar boven stijgt. Het isoleren van het dak levert dus een flinke verbetering op. Belangrijk is om te kijken wat de opbouw van het dak is. Bij een woning uit 1975 of ouder kun je er bijna zeker van uitgaan dat hier alleen een dakbeschot (delen) en pannen liggen. Ongeïsoleerd dus. Ook bij een licht geïsoleerde dakplaat kun je al snel iets verbeteren. Isolatie aan de buitenzijde aanbrengen is vaak alleen mogelijk bij een vrijstaand huis, of als de buren ook meedoen. Dan blijft isolatie aan de binnenzijde over. Isolatie tussen de gordingen met glaswol of steenwol dekens is dan de meest geëigende oplossing. Heb je weinig ruimte om een flinke isolatielaag aan te brengen, dan ben je aangewezen op hoogwaardiger isolatiematerialen. Deze hebben bij een kleinere dikte een hogere isolatiewaarde. Uiteraard zijn de kosten van deze materialen ook hoger.  Let wel op voldoende ventilatie tussen dakbeschot en isolatie. Ook een dampremmende laag aan de binnenzijde is een must. Je kunt hierna alles afwerken met bijvoorbeeld gipsplaat.

06 Doorsnede AA _ Independent

 

Stap 2: de wanden / kozijnen

Als volgend project zou je kunnen overgaan op het isoleren van ramen en deuren of het isoleren van de buitenwanden. Al jaren is hr++-isolatieglas de meeste gebruikte vorm van beglazing. Mocht je nu nog enkel glas hebben, dan is een grote besparing op stookkosten binnen handbereik door het vervangen van de beglazing door hr++-glas. Daarnaast verhoogt het de behaaglijkheid in je woning enorm. Het vervangen van complete kozijnen is natuurlijk ook een optie. Tegenwoordig kunnen kozijnen, ramen en deuren ook geïsoleerd worden uitgevoerd (zowel kunststof als hout). Als je voor deze oplossing kiest is drie-laagse-beglazing inmiddels ook mogelijk (in de toekomst is voor nieuwbouw hier waarschijnlijk niet meer aan te ontkomen).

Muurisolatie kan op drie manieren worden aangebracht. Aan de buitenzijde (je hebt hiervoor altijd een omgevingsvergunning nodig), in een eventueel aanwezige spouwmuur of aan de binnenzijde (een voorzetwand; verkleind de ruimt hier achter). Alleen de laatste is een doe-het-zelf-optie. De opbouw van dit isolatiepakket aan de binnenzijde zou kunnen bestaan uit een houten of metalen regelwerk, waartussen een isolatielaag zit, een dampremmende folie en hierna een aftimmering met gipsplaat. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van een voorzetwand van ‘gasbeton’. Het na-isoleren door middel van spouwisolatie kan het best uitgevoerd worden door een specialist. Het aanbrengen van een isolatielaag aan de buitenzijde heeft een paar nadelen: de gevel krijgt een ander uiterlijk en kan, theoretisch gezien, buiten het bestemmingsplan vallen (vaak staat de bebouwingslijn strak op de voorgevellijn).

isolatie-muur

 

Stap 3: de vloer

Een laatste stap zou je kunnen nemen door de begane grondvloer te isoleren. Ook dit kan natuurlijk weer op verschillende manieren. Een isolatielaag direct onder de vloer (bijv. een kunststof isolatie of luchtkamerisolatie; google eens op tonzon), of een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte (met bijv. PS-chips of -korrels). Ook hier is weer een goede ventilatie van in dit geval de kruipruimte van groot belang.

Wil je meer weten over hoe jij dit kunt aanpakken?

Bel of e-mail!