Energie besparen?

with Geen reacties

In een eerder blog (‘Duurzaam verbouwen‘) schreef ik al over het verminderen van het energie verbruik in jouw huis. Weet jij wat jouw stroomverbruik is op jaarbasis? Dat is natuurlijk makkelijk te vinden in de jaarafrekening van je energieleverancier. Mijn toenmalige energieleverancier deed als extra service een vergelijk erbij van mijn (ons…. 4 persoons huishouden) verbruik met dat van de buurt. Een verbruik dat ruim 2x zo hoog lag als in de rest van de wijk. Een eye-opener, en reden om eens te gaan onderzoeken waar al die stroom bij ons door gebruikt werd.

Meten is weten

Allereerst ben ik dagelijks mijn stroomverbruik gaan noteren. Hier zijn natuurlijk apps voor beschikbaar, maar een traditioneel papieren lijstje voldoet ook. Probeer op een vast tijdstip, bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat, wekelijks of dagelijks de meterstanden te noteren. Hierdoor is al inzichtelijk welke dagen of weken het stroomverbruik hoog of laag is, en heb je een referentie om de besparingen die je gaat doorvoeren effect hebben. Bij een dubbele meter noteer je natuurlijk twee meterstanden. Handig is om ook gelijk je eventuele gasverbruik te noteren. Je staat er toch……… Gasverbruik kun je invullen bij www.mindergas.nl. Een hele fijne site, waar je je gasverbruik kunt analyseren per periode of in vergelijk met anderen. Hierover in een ander blog.

Daarna heb ik een stroomverbruikmeter aangeschaft. Een meter die je tussen het te meten apparaat en het stopcontact plaatst. Je kunt dan het stroomverbruik in een bepaalde periode (etmaal, week, éénmalig gebruik) meten. Hiermee haal je direct de grootverbruikers er uit. Bij mij waren dat: een oude vriezer (14 jaar oud), de wasdroger (2 jaar oud) en de elektrische boiler. Daarnaast hadden we in het huis nog diverse lampen waar halogeen lampen of gloeilampen zaten. Computers, beeldschermen en t.v. gingen ‘s-nachts vaak automatisch op de sluimerstand (maar niet altijd……). Diverse opladers bleven in de stopcontacten zitten, zonder aangesloten apparaat.

We gaan besparen

Als eerste stap hebben we bijna alle lampen vervangen door LED-verlichting of een spaarlamp. Een enkele armatuur kon niet worden voorzien van dit type energiezuinige verlichting (bijvoorbeeld de inbouw halogeen spots) en zal in de loop der tijd vervangen worden. Een nieuwe vriezer (A++) verbruikt nu 65% minder stroom dan de oude. De wasdroger wordt ‘s-zomers veel minder gebruikt door de wind zijn werk te laten doen. Andere elektrische apparaten (computers) worden ‘s-nachts zoveel mogelijk uitgezet.

Wat levert het op?

Bovenstaande maatregelen leverden ons een besparing op het elektriciteitsverbruik van zo’n 30% op. Maar de energieprijs gaat toch omlaag zul je zeggen. Waarom al die moeite om die paar euro te besparen? Ons leverde de besparing bij de huidige energietarieven ca. 450 euro per jaar op. Niet mis denk ik dan.

Wat je moet weten

Per kWh, de verkoopeenheid van elektrische stroom (op dit moment ca. € 0,22), betaal je zo’n 70% belasting en toeslagen. Wie betaalt er nu graag belasting?

Wat je ook moet weten

Op het moment dat je je woning gaat verbouwen is het zinvol om na te denken over het energieverbruik. Niet alleen het electriciteitsverbruik, maar ook het gasverbruik. Nu goed isoleren, en van de situering van je woning gebruik maken om licht en warmte op te vangen, resulteert in een aangenamer woning EN lagere verbruikskosten in de toekomst.

Meer weten?

CONTACT!