Duurzaam verbouwen

with Geen reacties

Duurzaam verbouwen

De titel van dit artikel oogt erg hip. Je kunt tegenwoordig geen blad of krant openslaan of je komt het woord ‘duurzaam’ wel tegen. Duurzame economie, duurzame zorg, duurzame ontwikkeling …….. Een begrip dat je eigenlijk overal voor kunt gebruiken, ook met het verbouwen van uw huis. Hoe verbouwen dan duurzaam kan? Heel simpel: door te kijken naar de toekomst van u en uw woning. In de meeste gevallen betekent dat rekening houden met gebruik en verbruik. Hoe ga ik nu en in de toekomst mijn woning gebruiken? Gebruik ik materialen die veel energie kosten om te produceren? Wat kan ik doen om het energieverlies in mijn woning tot een minimum te beperken?

Als je wilt gaan verbouwen en met bovenstaande vragen rekening wilt houden dan kun je dat als volgt doen:

1. Maak een goed plan

Een goed plan houdt rekening met al je gebruikswensen, EN geeft een antwoord op bovenstaande vragen! Daarnaast zorgt een goed plan voor heldere communicatie naar de bouwer toe. Geen verrassingen tijdens de bouw: Oh, zo had ik het niet bedoeld, kunnen we die net geplaatste deur niet 15 cm naar links verplaatsen? Onnodige kosten! Ook heeft u een goede basis om een prijs te laten maken door een aannemer. Hoe duidelijker en gedetailleerder het plan, des te specifieker kan de aannemer zijn prijs opbouwen. U wilt toch ook de beste prijs betalen voor uw verbouwing en niet de hoogste prijs? Bent u zelf de bouwer? Dan zorgt een goed plan voor het bestellen van de juiste materialen in de juiste hoeveelheden. Veel materiaal overhouden of vele keren heen en weer rijden naar de bouwmarkt is absoluut NIET duurzaam.

 

2. Verminder het energieverbruik

Probeer bij het verbouwen rekening te houden met het energieverbruik van apparaten (inbouwapparatuur keuken, douche- en badinstallaties e.d.) en verlichting. Gebruik bijvoorbeeld LED-verlichting. Deze verbruikt maar een fractie van de energie die een halogeenspotje verbruikt. Goedkope armaturen zitten vaak ook vol halogeenlampjes. Een leuke armatuur met 15 kleine ‘ster’lampjes verbruikt dan toch snel 300 Watt. Goedkoop is in dat geval, in verbruik, duurkoop. Het loont vaak zeer de moeite om een oude koelkast of vriezer niet meer te ‘hergebruiken’, en om een nieuw model hiervoor in de plaats aan te schaffen (A++ of hoger).

Je kunt natuurlijk ook zelf energie opwekken door zonnepanelen te plaatsen, of een warmte-terugwin-systeem (wtw) te gaan gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld de warmte van douchewater voor een deel hergebruiken door een douche-wtw te plaatsen. Of een wtw-systeem koppelen met de cv.

Ook als je (nog) niet gaat verbouwen kun je op deze manier energie besparen. Loop eens door je huis en noteer alle elektrische apparaten en hun verbruik. Met een beetje goede wil en wat kleine investeringen kun je snel een kwart op je elektriciteitsverbruik besparen!

3. Zorg dat je je huis goed isoleert

Het grootste deel van de huizen in Nederland is (nog) niet goed geïsoleerd. Gebruik overal isolatieglas (HR++) en probeer vloeren, wanden en daken te isoleren als dit nog niet gebeurd is. Een verbouwing geeft vaak de mogelijkheid om dit stukje bij beetje aan te pakken. Ga je een dakkapel plaatsen: kijk eens naar de isolatie van het bestaande dak. Een dakkapel vergt vaak ook dat er een goede aftimmering van de zolder komt. Waarom dan niet gelijk een goede isolatie er tussen plaatsen?

Wist u dat de overheid verplicht nieuwe aanbouwen, opbouwen en dakkapellen te isoleren alsof ze nieuwbouw zijn? Ook als ze vergunningsvrij gebouwd kunnen worden, moeten ze sinds 1 januari 2015 toch aan deze regels voor nieuwbouw voldoen. Veel (zelf)bouwers houden hier geen rekening mee.

 

4. Kies duurzame materialen

Kies bij een verbouwing voor duurzame en natuurvriendelijke materialen. Duurzaam verbouwd hout (FSC) is natuurlijk standaard, maar ook andere materialen kunnen het label duurzaam of milieuvriendelijk(er) hebben. Kijk rond en kies zorgvuldig. In documentatie van de te gebruiken materialen staan dit soort keurmerken ook altijd vermeld.

Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Wilt u weten hoe wij u hierin kunnen helpen?

CONTACT!