Dakkapel: vergunningvrij?

with Geen reacties


Dakkapel: altijd vergunningvrij?

Nergens ter wereld wordt de zolder onder het schuine dak zoveel gebruikt voor woondoeleinden als in Nederland. Samen met de uitbouw aan de achterzijde is het één van de meest gedane verbouwingen. Geen wonder dat de overheid de dakkapel in een aantal gevallen zonder vergunning toe staat.

Dakkapel aan de voorzijde

Een dakkapel op een woning aan de voorzijde, gericht op de straat is altijd vergunningplichtig. Een uitzondering hierop is de ‘welstandsvrije’ gemeente. Er zijn echter weinig gemeenten die geen welstandsbeleid hebben. Kijk altijd op de website van jouw gemeente om dit na te gaan. Voor het plaatsen van een dakkapel op de voorzijde zal aan een aantal voorwaarden voldaan moeten worden. Gegevens hierover staan vaak in het bestemmingsplan of de welstandsnota. Kijk beiden altijd na.

Dakkapel aan de achterzijde

Aan de achterzijde van een woning kan een dakkapel vergunningsvrij geplaatst worden mits deze voldoet aan een aantal voorwaarden:

  • de dakkapel moet minimaal 0,5 meter vanuit de scheidingsmuren geplaatst worden
  • de onderkant van de dakkapel moet minimaal 0,5 meter en maximaal 1,0 meter boven de dakvoet geplaatst worden
  • de bovenkant moet minimaal 0,5 meter onder de daknok
  • hoogte dakkapel is maximaal 1,75 meter
  • de dakkapel moet een plat dak hebben

Daarnaast gelden nog een aantal voorwaarden voor specifieke gebouwen (tijdelijk, vakantiehuisje, woonwagen e.d.), en monumenten en/of beschermd dorps- en stadsgezicht.

Vergunningsvrij is niet regelvrij

Voldoet je plan om een dakkapel te gaan plaatsen aan de voorwaarde voor vergunningvrij bouwen, dan heb je nog wel te maken met regels uit het Bouwbesluit en het Burenrecht. Als je gaat vergunningvrij gaat bouwen ben je er zelf voor verantwoordelijk dat je aan deze regels voldoet. Je kunt er alsnog op aangesproken worden.

Met de wijzigingen per 1 januari 2015 in het Bouwbesluit moet je er voor zorgen dat isolatiewaarde van de wanden (wangen) van de dakkapel en het dak voldoen aan ‘nieuwbouw’-eisen. Om deze isolatie-eisen te halen moet gebruik worden gemaakt van hoogwaardige isolatie-materialen. Ook als je bestaande dak niet of nauwelijks geïsoleerd is. De overheid geeft als reden aan: ‘De verzwaarde eis voor thermische isolatie van de dakkapel is ook logisch als de rest van het huis nog niet is geïsoleerd. Het is niet zo dat de besparing van een sterk geïsoleerde dakkapel teniet wordt gedaan door een slechte isolatie van de rest van het huis. Het is eerder andersom. Het loont de moeite om, zeker bij een groot verschil, ook de rest van de ruimte en woning te isoleren.’

Let hier op als je gaat bouwen. Vraag om deze gegevens bij de bouwer.

Kijk voor wat extra informatie over nieuwe isolatie-eisen op: helpdesk VROM – vraag van de maand

 

Meer weten?

Bel of e-mail!